Facebook

O Kozlovně

Historie

Již koncem devatenáctého století získává náš pradědeček, pan Jan Malcher, juliánovskou Jelínkovu hospůdku, řečenou „U nudle”. Přichází z Opavy a spojuje svůj život s dívkou z nejstaršího židenického rodu Uhrů (12.století) - s dobrosrdečnou, štědrou hospodyní. Manželství je obdařeno dcerou Marií, kterou Jan a Františka Malcherovi provdávají za Ferdinanda Volejníčka. Tak vzniká rodinný tým spolupracovníků ve společenském prostředí prostých lidí a drobných řemeslníků vesničky Juliánov na okraji města Brna.

Rozšířené prostory hospůdky umožňují růst kulturního, společenského a sportovního života. Nachází zde útočiště „Krejcarový školský spolek” k podpoře nemajetných dětí, ochotničtí divadelníci, výstavy chovatelů drobného zvířectva a jiné akce zpestřující život vesničanů. Sám zanícený fotbalista poskytuje pan Malcher své pozemky pro výstavbu hřiště a vzniká ve své době významný klub „Č. A. F. C. ŽIDENICE“. Hodovým veselicím a dožínkám s dobrou českou dechovkou slouží prostorné verandy a „náruč“ zahrady s tanečním parketem. Díky dobrému a vždy štědrému duchu paní Marie si získává výbornou pověst domácí kuchyně.

Přechází doby radostné i vážné, dobré i zlé a u „ Malchrů“ nachází pochopení a pomoc každý čestný a potřebný člověk. Čas plyne a dobrou pověst hostince udržuje nelehká služba naší tety, paní Milušky Fialové. Po období  " vlády komunálu" přejímá znovu rodinný podnik pan Jan Volejníček se svými dětmi - Janem a Oldřichem - pravnuky pana Malchera a dcerou Boženkou - pravnučkou pana Malchera, společně s jejím manželem Janem a dalšími spolupracovníky (1992-2015), Nyní rodinou restauraci zvelebuje již prapravnučka pana Malchera Eva s manželem Tejim. Odměnou celoživotního díla Jana Malchera a jeho rodiny není růst hmotných statků, ale hřejivé vědomí dobrého a hluboce lidského díla. 

Poctivé jídlo

Poctive jidlo

Skvělá česká kuchyně s klasickými recepturami od našich předků. Založená na tradičních domácích postupech s důrazem na čerstvost surovin bez použití dochucovadel a umělých přísad. Pocit jedinečnosti dodává i naše profesionální obsluha.

Tankové pivo

Tankove pivo

Naši proškolení výčepní mistři milující pivo čepují vynikající velkopopovickou jedenáctku přímo z tanků, vždy s pěnou hustou jako smetana. Kozel 11 drží díky tradičním výrobním postupům a použití kvalitních českých ingrediencí ochrannou známku České pivo.

Originální atmosféra

Originalni atmosfera

Majestátní socha Kozla, netradiční stoly s kovovými kopýtky nebo i takové detaily jako háčky na oblečení. Všechny tyto elementy ve spojení s materiály dřeva, kůže i kovu navozují příjemnou a nezapomenutelnou atmosféru každé Kozlovny.

Kozel Světlý

Svetlé

Ocenění

Zlatý pohár PIVEX

2015 | Certifikát kvality

České pivo roku

2013 | 3. místo

České pivo roku

2012 | 1. miesto

Zlatý pohár PIVEX

2010 | Certifikát kvality

Zlatý pohár PIVEX

2009 | 1. místo

Zlatý pohár PIVEX

2008 | Certifikát kvality

  • Poctivé chmelové pivo
  • Hladká chuť
  • Nádherná zlatavě žlutá barva
  • Nejlepší k zapití dobrého jídla
  • Obsahuje 4% alkoholu

Kozel Černý

Tmavé

Ocenění

Australian International Beer Awards

2016 | 3. miesto

Zlatý pohár PIVEX

2016 | certifikát kvality

World Beer Awards (UK)

2015 | 2. miesto

Australian International Beer Awards

2015 | 3. miesto

Zlatý pohár PIVEX

2015 | 1. miesto

  • Vyráběný podle původní receptury
  • Speciální aroma směsi tmavých sladů
  • Jemná chuť s karamelovým nádychom
  • Jedinečná rubínová barva
  • Obsahuje 3,8% alkoholu

Kozel 11

Jedenástka

Ocenění

Zlatý pohár PIVEX - Privilegium 11°

2016 | 1. miesto

Zlatý pohár PIVEX

2016 | 2. miesto

České pivo 2015

2015 | 2. miesto

Australian International Beer Awards

2015 | 3. miesto

Zlatý pohár PIVEX 2015 - Privilegium 11°

2015 | 1. miesto

World Beer Cup USA

2014 | 2. miesto

  • Vybroušená plnější chuť
  • Vyroben ze tří druhů sladu
  • Příjemná chmelová hořkost
  • Ideální v létě ke grilování
  • Obsahuje 4,6% alkoholu

Kozel Premium

Premium

Ocenění

Australia Beer Award

2013 | 3. místo

Zlatý pohár PIVEX

2011 | 2. miesto

World Beer Cup USA

2010 | 3. miesto

České pivo roku

2010 | 1. místo

World Beer Cup

2010 | 3. místo

České pivo roku

2009 | 1. místo

  • Prvotřídní světlý ležák
  • Obohacen jemným chmelovým aroma
  • Prémiový doplněk ke každé příležitosti
  • Obsahuje 4,8% alkoholu

Jak vzniká

Krok 1: Recept

Recept na naše tradiční české pivo spatřil světlo světa již roku 1874 a je pečlivě chráněn už více jak 140 let. Každý, kdo pracuje v pivovaru, je na tento recept hrdý.

Krok 2: Voda

Pivo je slabě alkoholický nápoj lahodné chuti, vyrobený z vody, chmele a ječmene. Voda pochází z lesních studní v okolí Velkých Popovic a je pod neustálým přísným laboratorním dohledem, který zároveň zajišťuje její ochranu proti případnému znečištění.

Krok 3: Chmel

Chmel u nás najdete ve dvou formách. První je tzv. chmelová peleta, což je sušený, rozemletý a slisovaný chmel, který dodává našemu pivu tradiční aroma. Pelety odebíráme hlavně z Žatecka a Úštěcka. Druhou formou je chmelový extrakt, nazývaný též výluh z chmele. Ten dodává pivu hořké kyseliny a vonné látky.

Krok 4: Ječmen

Pro vaření piva se využívá ječmen ve formě sladu, který vzniká máčením, klíčením a sušením vybraného sladovnického ječmene. Sladu odebíráme několik základních druhů, které se od sebe liší barvou. Ta je závislá na výši teploty, při níž je zrno sušeno ve sladovnách.

Krok 5: Varna

Veškeré suroviny přichází do pivovaru již v patřičné formě a kvalitě. Přichází tedy na řadu varna, kde se v kotlích a kádích zpracovává slad na mladinu. Využívají se při tom enzymy, které vznikají klíčením sladu ve sladovně. Rozmačkaný slad se smíchá s vodou a vyhřívá na určitou teplotu, díky které se škrob a bílkoviny rozštěpí na jednodušší látky. Proces pak dokončí kvasinky, které tyto látky přemění na alkohol a aroma.

Krok 6: Spilka

Mladina ještě není finální produkt. Nejdříve je potřeba ji zchladit na teplotu 10 °C a přečerpat do otevřených kvasných kádí. Do těch se přidají čisté pivovarské kvasnice, které si Velkopopovický Kozel sám vyšlechtil. Kvasinky poctivě udržujeme a laboratorně sledujeme. Tento kmen je jedinečný a je charakteristickým prvkem stálé kvality našeho piva. Hlavní kvašení probíhá v oddělení, které nazýváme spilka. Pivovarské kvasnice tu pracují a kvašením přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. To trvá 7 dní, načež se kvasnice usadí ke dnu a po vyprání čistou vodou je možné je použít na další várku.

Krok 7: Ležácké tanky

Ze spilky putuje mladé pivo do sklepa, kde probíhá dokvašování v uzavřených ležáckých tancích. Proces zabere několik týdnů a probíhá při nízkých teplotách bez přístupu kyslíku. Během této doby se pivo nasytí přirozeně vznikajícím oxidem uhličitým, vylučují se kalící a drsně chutnající látky. Tím se pivo chuťově zjemní a vyrovná a navíc získá jemnost a chmelovou hořkost.

Krok 8: Filtrace

Když je pivo hotové, pokračuje na filtraci. Ta z něj odstraní zbylé kvasinky a chladové zákaly, což mu dodá tu správnou jiskru. Po filtraci pivo pokračuje do přetlačných tanků.

Krok 9: Přetlačné tanky

V přetlačných tancích se pivo uchovává do doby, než dojde k jeho stáčení do lahví, sudů nebo cisteren.

Krok 10: Tankové pivo

Tankový Kozel je na stůl servírován se všemi vůněmi a chuťovými vlastnostmi, jak mu je vtisknul sládek, který pivo vařil. Toto pivo je nepasterizované a dostává se k vám nejkratší cestou z pivovaru ihned po stočení. Tankové pivo je hýčkáno po celou dobu v ideálních podmínkách z pivovarského sklepa až do vaší sklenice. To vše ve stále teplotě. Pivo navíc nepřichází do styku se vzduchem ani jiným tlačným plynem a zachovává si tu nejvyšší kvalitu.


alert success

Vaše žádost o rezervaci byla odeslána,
vyčkejte na potvrzovací email.