Historie
Takřka před 100 lety na pražské Národní třídě založil Jan Paukert slavné stejnojmenné lahůdkářství. Po celá léta byla adresa synonymem pro kvalitu, kterou zakladatel rodinné tradice vkládal nejen do pověstné české speciality - obloženého chlebíčku. Když tento unikátní historický prostor získal do pronájmu současný majitel restaurace Marek Cieślar, začal na základech paukertovské kvality budovat novou Kozlovnu U Paukerta, jubilejní dvacátý přírůstek značkových hospod Velkopopovického Kozla.
Tradice pražského Paukertova lahůdkářství sahá až do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Vedle řady známých osobností, umělců a politiků zásoboval i rodinu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jan Paukert je považován za vynálezce českého chlebíčku.
V roce 1952 komunisté lahůdkářství znárodnili, v roce 1991 dům na Národní třídě získal v restituci zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Pod názvem Jan Paukert se lahůdkářství opět otevřelo v říjnu 2008 a v provozu bylo až do jara 2015, kdy se rodina Paukertů rozhodla dát prostorům nové využití. Následovala kompletní rekonstrukce interiérů i zázemí a v říjnu 2015 zde byla otevřena nová Kozlovna. Ta zachovává původní půdorys přízemí, na němž Paukertovi měli prodejnu a také restauraci. S původním prvorepublikovým lahůdkářstvím ji spojuje také poctivý přístup k jídlu a pití.
Poctivé jídlo

Skvělá česká kuchyně s klasickými recepturami od našich předků. Založená na tradičních domácích postupech s důrazem na čerstvost surovin bez použití dochucovadel a umělých přísad. Pocit jedinečnosti dodává i naše profesionální obsluha.
Tankové pivo

Naši proškolení výčepní mistři milující pivo čepují vynikající velkopopovickou jedenáctku přímo z tanků, vždy s pěnou hustou jako smetana. Kozel 11 drží díky tradičním výrobním postupům a použití kvalitních českých ingrediencí ochrannou známku České pivo.
Originální atmosféra

Majestátní socha Kozla, netradiční stoly s kovovými kopýtky nebo i takové detaily jako háčky na oblečení. Všechny tyto elementy ve spojení s materiály dřeva, kůže i kovu navozují příjemnou a nezapomenutelnou atmosféru každé Kozlovny.
Kozel Světlý

Ocenění
Zlatý pohár PIVEX
2015 | Certifikát kvality
České pivo roku
2013 | 3. místo
České pivo roku
2012 | 1. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2010 | Certifikát kvality
Zlatý pohár PIVEX
2009 | 1. místo
Zlatý pohár PIVEX
2008 | Certifikát kvality
- Poctivé chmelové pivo
- Hladká chuť
- Nádherná zlatavě žlutá barva
- Nejlepší k zapití dobrého jídla
- Obsahuje 4% alkoholu
Kozel Černý

Ocenění
Australian International Beer Awards
2016 | 3. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2016 | certifikát kvality
World Beer Awards (UK)
2015 | 2. miesto
Australian International Beer Awards
2015 | 3. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2015 | 1. miesto
- Vyráběný podle původní receptury
- Speciální aroma směsi tmavých sladů
- Jemná chuť s karamelovým nádychom
- Jedinečná rubínová barva
- Obsahuje 3,8% alkoholu
Kozel 11

Ocenění
Zlatý pohár PIVEX - Privilegium 11°
2016 | 1. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2016 | 2. miesto
České pivo 2015
2015 | 2. miesto
Australian International Beer Awards
2015 | 3. miesto
Zlatý pohár PIVEX 2015 - Privilegium 11°
2015 | 1. miesto
World Beer Cup USA
2014 | 2. miesto
- Vybroušená plnější chuť
- Vyroben ze tří druhů sladu
- Příjemná chmelová hořkost
- Ideální v létě ke grilování
- Obsahuje 4,6% alkoholu
Kozel Mistrův ležák

- Prémiový světlý ležák
- Delší doba ležení zaručující zakulacenou chuť
- Plnější tělo s karamelovými tóny
- Obsahuje 4,8% alkoholu
Kozel Černý nefiltrovaný

- Přímo z ležáckých tanků a bez úprav
- Speciální aroma směsi tmavých sladů
- Vyšší plnost
- Výraznější sladová chuť
- Obsahuje 4,7% alkoholu
Jak vzniká


Krok 2: Voda
Pivo je slabě alkoholický nápoj lahodné chuti, vyrobený z vody, chmele a ječmene. Voda pochází z lesních studní v okolí Velkých Popovic a je pod neustálým přísným laboratorním dohledem, který zároveň zajišťuje její ochranu proti případnému znečištění.

Krok 3: Chmel
Chmel u nás najdete ve dvou formách. První je tzv. chmelová peleta, což je sušený, rozemletý a slisovaný chmel, který dodává našemu pivu tradiční aroma. Pelety odebíráme hlavně z Žatecka a Úštěcka. Druhou formou je chmelový extrakt, nazývaný též výluh z chmele. Ten dodává pivu hořké kyseliny a vonné látky.

Krok 4: Ječmen
Pro vaření piva se využívá ječmen ve formě sladu, který vzniká máčením, klíčením a sušením vybraného sladovnického ječmene. Sladu odebíráme několik základních druhů, které se od sebe liší barvou. Ta je závislá na výši teploty, při níž je zrno sušeno ve sladovnách.

Krok 5: Varna
Veškeré suroviny přichází do pivovaru již v patřičné formě a kvalitě. Přichází tedy na řadu varna, kde se v kotlích a kádích zpracovává slad na mladinu. Využívají se při tom enzymy, které vznikají klíčením sladu ve sladovně. Rozmačkaný slad se smíchá s vodou a vyhřívá na určitou teplotu, díky které se škrob a bílkoviny rozštěpí na jednodušší látky. Proces pak dokončí kvasinky, které tyto látky přemění na alkohol a aroma.

Krok 6: Spilka
Mladina ještě není finální produkt. Nejdříve je potřeba ji zchladit na teplotu 10 °C a přečerpat do otevřených kvasných kádí. Do těch se přidají čisté pivovarské kvasnice, které si Velkopopovický Kozel sám vyšlechtil. Kvasinky poctivě udržujeme a laboratorně sledujeme. Tento kmen je jedinečný a je charakteristickým prvkem stálé kvality našeho piva. Hlavní kvašení probíhá v oddělení, které nazýváme spilka. Pivovarské kvasnice tu pracují a kvašením přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. To trvá 7 dní, načež se kvasnice usadí ke dnu a po vyprání čistou vodou je možné je použít na další várku.

Krok 7: Ležácké tanky
Ze spilky putuje mladé pivo do sklepa, kde probíhá dokvašování v uzavřených ležáckých tancích. Proces zabere několik týdnů a probíhá při nízkých teplotách bez přístupu kyslíku. Během této doby se pivo nasytí přirozeně vznikajícím oxidem uhličitým, vylučují se kalící a drsně chutnající látky. Tím se pivo chuťově zjemní a vyrovná a navíc získá jemnost a chmelovou hořkost.

Krok 8: Filtrace
Když je pivo hotové, pokračuje na filtraci. Ta z něj odstraní zbylé kvasinky a chladové zákaly, což mu dodá tu správnou jiskru. Po filtraci pivo pokračuje do přetlačných tanků.

Krok 9: Přetlačné tanky
V přetlačných tancích se pivo uchovává do doby, než dojde k jeho stáčení do lahví, sudů nebo cisteren.

Krok 10: Tankové pivo
Tankový Kozel je na stůl servírován se všemi vůněmi a chuťovými vlastnostmi, jak mu je vtisknul sládek, který pivo vařil. Toto pivo je nepasterizované a dostává se k vám nejkratší cestou z pivovaru ihned po stočení. Tankové pivo je hýčkáno po celou dobu v ideálních podmínkách z pivovarského sklepa až do vaší sklenice. To vše ve stále teplotě. Pivo navíc nepřichází do styku se vzduchem ani jiným tlačným plynem a zachovává si tu nejvyšší kvalitu.
